úterý 21. května 2013

Kreditní karty a jejich rizika

Kreditní karty jsou oblíbeným produktem, který nabízejí banky svým klientům. Oblíbené jsou především u bank a to díky tomu, že ve skutečnosti jde o velmi dobrý způsob jak vylákat z klientů další peníze. Kreditní karty jsou ve skutečnosti obyčejné platební karty, které ovšem umožňují kromě výběru z bankomatů, platby a nakupování na internetu především možnost přečerpání limitu,  na účtu. Přečerpání limitu na účtu na ní nic jiného než úročená půjčka, kterou můžete využívat pouhým používáním kreditní karty bez nutnosti žádat o schválení půjčky.

Hlavní riziko u kreditních karet je právě v tom, že můžete čerpat peníze libovolně často do mínusu a za každé takové "zadlužení" jsou vám ovšem účtovány úroky. To nejdůležitější riziko při používání kreditní karty je samozřejmě psychologické. Používání kreditní karty je velmi snadné a především peníze díky ní nemáte na očích. To vše jsou ideální podmínky pro banku jak z vás dostat více úroků, než byste byli sami ochotni podepsat při získání úvěru.

Kreditní karty samozřejmě mají řadu výhod, například v tom, že díky nim získáváte bonusy na nákupy. Jenže důvody pro vystavení bonusů jsou samozřejmě v tom, že si na vás poskytnuté výhody vezme banka zpět právě prostřednictvím úroků. Rizika používání kreditních karet jsou prostě příliš velká. Samozřejmě je možné výhodných nabídek bank využít ve svůj prospěch, chce to ovšem vlekou disciplínu při jejich používání.

V České republice nabízí kreditní karty většina bank, největší nabídku kreditních karet má však Citibank. Citibank nabízí téměř dvě desítky svým Citi karet, které jsou určené pro různé typy využívání. Samozřejmostí je řada lákavých nabídek, od výhodnějšího dobíjení telefonu, po slevy při nákupech a počáteční bonusy.

Pokud zvažujete pořízení kreditní karty, buďte ovšem velmi ostražití a přemýšlejte, zda ji opravdu potřebujete a zda nedostatek peněz není lepší řešit jiným způsobem. Nejhorší rozhodnutí co byste mohli udělat, je to, že byste kreditní kartu použili na úhradu dluhů. Úroky by vás velmi brzy dohnaly a přišly vás draze. Kreditní karty tedy doporučujeme opravdu s rozumem.

Žádné komentáře:

Okomentovat