pátek 17. května 2013

Mikropůjčky

Mikropůjčky jsou drobné půjčky od několika stovek do výše několika tisíc korun Jejich hlavním znakem je, že jsou půjčovány na krátké období, většinou do třiceti dní. Výhodou oproti jiným půjčkám je především pro nebankovní společnosti, které je poskytují absence povinnosti udávat u půjček do 5000 Kč RPSN. To už samozřejmě není výhodné pro zákazníky, kteří si tak nemohou snadno porovnat výhodnost nabízení půjčky, k čemu právě údaj RPSN slouží.

Trh s mikropůjčkami je však plný rizik. Půjčení malého množství peněz svádí k jejich častějšímu nesplácení, s psychologickým efektem - půjčil jsem si dva tisíce, tak se mi nemůže stát nic hrozného, pokud je nesplatím. Jenže to je velký omyl. Mirko půjčky jsou nastavené tak, že jejich nesplacení přináší malé riziko pro společnosti, které je poskytují (přijdou o malý objem peněz), ale poměr kolik vydělají na půjčení malého finančního objemu o proti většímu je pro ně výhodnější.

Díky nízkým částkám, které nebankovní společnosti nabízejí k půjčení v případě mikropůjček je vstup na tento segment finančního trhu velmi snadný. Proto jen na tom českém působí desítky společností a často velmi neseriózních. Půjčku můžete získat bez udání důvodu, bez věřitele, bez nutnosti prokazovat příjem a tak dále. Získání mikropůjčky je tak velmi snadné, dokonce jí lze získat prostřednictvím SMS. To vše ovšem dává šanci různým podvodným společnostem s úroky často ve výši stovek procent.

Změna prostředí možná nastane s ohlášeným příchodem společnosti Home Credit na trh mikropůjček a produktem Click Credit. Společnost Home Credit zároveň se svým vstupem na trh s malými půjčkami ohlásila, že se pokusí tento trh kultivovat seriózní nabídkou pro studenty. Na výsledky si však budeme muset ještě několik měsíců počkat.

Žádné komentáře:

Okomentovat